Szentmisével ünnepel a Magyar Katolikus Rádió

Június 10-én a budapesti Szent István Bazilikában Erdő Péter bíboros mutat be hálaadó szentmisét, 12-én pedig a Duna Palotában ünnepi kulturális műsorral emlékeznek a 2004 pünkösd vasárnapján első ízben megszólaló rádió elmúlt tíz évére - hangzott el a csatorna sajtótájékoztatóján. Spányi Antal megyéspüspök, a rádió vezérigazgatója elmondta: a Magyar Katolikus Egyház rádiójának célja, hogy műsorai által az emberek találkozhassanak azokkal az erkölcsi elvekkel és magatartási formákkal, amelyek alkalmassá teszik őket a kereszténység értékeinek befogadására. Olyan tudást próbálnak nyújtani számukra, amelyek által jobbá tehetik az életüket fogalmazott. A rádió által sugárzott programok kis szeletét töltik ki a liturgikus műsorok fűzte hozzá -, azok nagy részében arra törekednek, hogy minél több embert szólítsanak meg, így akár rockzenei műsort is készítenek. Emellett jó kapcsolatot ápolnak a jellemzően Észak-Magyarországon sugárzó Szent István Rádióval, amellyel műsorokat is cserélnek - mondta.

Szikora József, a rádió főszerkesztője ezt azzal egészítette ki: magazin- és riportműsorok, hír- és információs programok, nyelvművelő műsorok vagy akár irodalmi adaptációk is hallhatók a rádióban. Spányi Antal emlékeztetett: a kezdetben középhullámon sugárzott rádiót Kárpát-medence szerte és Európa számos pontján hallgatták, fenntartása azonban igen költséges volt az egyház számára, így 2011-ben áttértek az ultrarövidhullámra, ami által a vételkörzet nagysága ugyan csökkent, az adás minősége azonban jelentősen javult. Hozzátette: Radetzky András vezérigazgató-helyettes irányításával azóta összesen tizenhét, jellemzően 20-40 kilométeres vételkörzetű helyi közösségi hullámsávhoz jutottak hozzá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának pályázatain. Zömmel a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén fogható a rádió, míg Kelet-Magyarországon Debrecenben és környezetében hallhatóak.

Radetzky András arról számolt be: törekedni fognak arra, hogy a Tiszántúlon is elérhetőek legyenek az emberek számára, de mint mondta, a médiatanács egyelőre nem írt ki itt pályázatot. Beszámolója szerint a Szent István Bazilikában bemutatott szentmisén közreműködik a Váci Székesegyház Szent Cecília Kórusa és a székesfehérvári Vox Mirabilis Kórus Varga László vezényletével, valamint Bednarik Anasztázia orgonaművész. A szentmisét a rádió élőben közvetíti.Felvételről, de szintén eljut a rádióhallgatókhoz a Duna Palotában megrendezendő ünnepi műsor, amelyen a Magyar Katolikus Rádió kamarazenekara mellett fellépnek Dunai Tamás, Blaskó Péter és Mikó István színművészek, Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin zongoraművészek és az Óbudai Népzenei Iskola tanárai, növendékei.

Forrás: MTI | 2014. 06. 04. 12:13:34 | Bonum TV