Stúdió műszaki leírások

(1.) A keverőpult:

 1. 1. sz. (műsorvezetői) mikrofon. A keverőpultnál lévő mikrofon potmétere. Élő adásban ezzel szabályozzuk az adott csatorna jelének erősségét. Amikor beszélünk, a legtetejéig toljuk, amikor befejeztük, kikapcsoljuk.
 2. 2. sz. (vendég) mikrofon. Élő adásban ezzel szabályozzuk az adott csatorna jelének erősségét. Amikor a vendég beszél, a legtetejéig toljuk, amikor befejezte, kikapcsoljuk.
 3. 3. sz. (vendég) mikrofon. Élő adásban ezzel szabályozzuk az adott csatorna jelének erősségét. Amikor a vendég beszél, a legtetejéig toljuk, amikor befejezte, kikapcsoljuk.
 4. Erősítő szabályzók. A tolópotmétereken (1,2,3,6) túl ezzel erősíthető az adott csatorna jele. Alaphelyzetben nem kell használniuk.
 5. Hangszínszabályzók. Az adott csatorna hangszínét lehet vele állítani.

  NE HASZNÁLJÁK!
  MINDIG KÖZÉPÁLLÁSBAN LEGYEN MINDHÁROM POTMÉTER
  !
 6. Adásgép csatornája. Ezzel szabályozzuk az adásgép jelének erősségét. Mindig a sárga tartományba "kormányozzuk" a csatornát. Ha aláfestőzenét keverünk pl. egy élő beszélgetéshez (gumizene, bed), akkor azt értelemszerűen csak kevéssé toljuk fel.Alaphelyzetben mindig legyen teljesen (0 dB) feltolva!
 7. Csatornák ki-be kapcsoló gombja. Csak annak a csatornának a jele kerül adásba, amelyik be van kapcsolva és világít a zöld led. Ha tehát a mikrofonokat akartjuk élőben használni, toljuk fel a potméter és kapcsoljuk be a csatornát.
 8. CUE-gomb (behallgatás). Ennek a gombnak a megnyomásával adás közben belehallgathatunk az adott csatorna jelébe anélkül, hogy a tolópotmétert feltolnánk, azaz adásba kerülne a csatorna.
 9. Adás-gomb. Mindig bekapcsolva kell legyen, zölden világít.
 10. Fejhallgató kimenet. Ide csatlakoztatjuk a műsorvezető fejhallgatóját.
 11. Vezérlőmonitor hangerőszabályzó. A vezérlőben lévő monitorok (hangfalak) hangerejét szabályozhatjuk ezzel a potméterrel.
 12. Fejhallgató hangerőszabályzó. a 10. számú fejhallgató aljzatba csatlakoztatott fejhallgató hangerejét szabályozzuk ezzel a potméterrel.
 13. Kivezérlés-mérő. Itt ellenőrizhetjük a megfelelő kivezérlést. A műszernek a zöld tartományban kell mozognia. Ha sárgán villog, még nincs baj, de ha pirosan, akkor vissza kell vegyük az adott csatorna jelét (vagyis visszább kell húzni a potmétert). Ha túl alacsony a jel, erősítsünk rajta!
 14. Mikrofon/vonal szintű (line) bemenet váltókapcsoló. Az első három csatornának mikrofon bemenetre kell legyen állítva (pirosan világít), a 6. (adásgép) csatorna vonalszintű bemenetre (line). 

(2.) A mikrofon:

A stúdióban kardoid, kondenzátor mikrofonok találhatók. A nyíllal jelzett irányból kell beszélni bele, 5-10 cm távolságon belül. Sem közelebb, sem távolabb ne menjenek, előbbi torzítást, utóbbi "terességet" okoz.

(3.) Az adásvezérlő:

 1. Play. Lejátszás elindítása. Már futó lejátszás közbeni megnyomásával a következő tétel indul el.
 2. Stop. Lejátszás megállítása.
 3. Automate. Automata üzemmód. Minden élő adás után kapcsoljuk be! Ez biztosítja, hogy az adás napról-napra automatikus legyen. Ha nincs bekapcsolva a soron következő órában leáll az adás.
 4. Skip next. Megnyomására a listában soron következő tétel indul el.
 5. Insert. Ezzel a funkcióval tudunk külső hanganyagot lejátszani adásban, illetve már elkészült (konzerv) műsort az adáslistába szerkeszteni. Megnyomása után a képernyő alsó részében kinyílik egy ablak. Itt az "Add file" gombot megnyomva megnyílik egy fájlkereső ablak. Ebben megkeressük az általunk lejátszani kívánt hangfájlt. Kiválasztjuk, ezzel az alsó ablakba kerül/kerülnek a fájlok. Ezután az "Insert" gomb megnyomásával az aktuális adáslista végére kerül a hanganyagunk. A "Close" gombbal becsukjuk az alsó ablakot, majd kézzel a lista kívánt helyére húzzuk a most importált hanganyagunkat. A külső hanganyagokat (akár kész, vagy félkész anyagokat) a D: meghajtó "Munka" könyvtárába helyezzék el.

Bármelyik listaelemre rábökve, a jobb egérgomb megnyomásával előjön egy menü: itt a "Track preview" kiválasztásával egy kis lejátszóban megjelenik az adott hanganyag, ami az adástól függetlenül meghallgatható a stúdióasztal közepén lévő fekete hangszóróban.

Az adásvezérlő a gép indulása után automatikusan elindul. Ikonja a tálcán van elhelyezve.

FONTOS: NE HASZNÁLJANAK ÉKEZETES KARAKTEREKET A FÁJLOK ELNEVEZÉSÉNÉL!

(4.) Az adáslista szerkesztő:A szerkesztő ikonja egy kék műholdas antenna, tálcán van elhelyezve. Elsőként ki kell választani, hogy melyik nap, melyik óráját akarjuk szerkeszteni. Általában a vasárnaptól a következő vasárnapig van adáslista a gépben. Tegyük fel, hogy a konzerv műsorom, amelyet elkészítettem és behoztam, szerdán, 16.00 órától kerül adásba. Miután behívtam szerda 16.00 órai listát, a fenti leírás 5. pontja alapján (adásvezérlő, insert) elhelyezem a listában a konzerv műsoromat, majd a listát elmentem.

FONTOS: NE HASZNÁLJANAK ÉKEZETES KARAKTEREKET A FÁJLOK ELNEVEZÉSÉNÉL!

(5.) A streamer

A streamer futtatása nélkül nincs internetes adás, ezért mindig ellenőrizzék, fut-e a program (Orban Opticodec) és működik-e  rajta a kivezérlésmérő:


A streamer a gép indulása után automatikusan elindul. Ikonja a tálcán van elhelyezve.

(6.) Az adás archiváló

Ez a program gondoskodik az adás archiválásáról. Egy órás MP3 fájlokban tárolja a rádió adását, ami visszakereshető a D: meghajtó "Archiv" könyvtárában. Ha a program nem fut, az adás nem lesz visszahallgatható.


Az archiváló a gép indulása után automatikusan elindul. Ikonja a tálcán van elhelyezve.